داشتن طرح لبخند زیبا یکی از ویژگیهایی است که امروزه طرفدارن بسیاری دارد. تاثیرگذارترین عامل برای داشتن لبخندی زیبا, زیبایی دندانها است. اما برخی از افراد به علت داشتن دندانهای بد شکل و ناموزون از داشتن لبخندی زیبا محروم هستند. اما امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی در حیطهی دندانپزشکی برای رفع این مشکل روشهای زیادی وجود دارد که میتوانند زیبایی را به لبخند شما بازگردانند. یکی از راههایی که به داشتن دندانهایی زیبا و نهایتا لبخندی زیبا به شما کمک میکند لمینت دندان (لمینتهای سرامیکی) است.
لمینت دندان چیست؟
لمینت یا ونیر دندان لایهای، پوستههای ظریف و شیشهای شکلی هستند که در عین حال از استحکام بالایی برخوردار هستند. پروسه نصب این ونیرها روشی است که در آن از مواد همرنگ دندان یا سفید رنگ استفاده شده و برای ایجاد تغییر در فرم، شکل، رنگ و طول دندانها یا بستن فاصله بین دندانها و درمان دندانهای شکسته روی دندان قرار داده میشود. بدین ترتیب لمینت به صورت لایههایی بر روی دندانها قرار میگیرند و ایراد و نواقص دندان را میپوشانند. در صورت انتخاب صحیح روش درمانی توسط پزشک متخصص برای ساخت لمینتهای سرامیکی همیشه نیاز به تراش دندان نبوده و فقط آماده سازى مختصرى جهت قرارگیری لمینیت ها بدون هیچ آسیبى به بافت طبیعى دندان امکان پذیر است.
انواع لمینت دندان
لمینتها دو نوع هستند:
- لمینت سرامیکی: این لمینتها از جنس سرامیکی و یا چینی هستند. دارای ظاهری زیبا، ثبات رنگ بیشتر و همچنین نسبت به لمینت کامپوزیت دندان مقاومتر هستند.
- لمینت کامپوزیتی: در این نوع از لمینت تراش کمتری به دندان داده میشود و هزینه این نوع از لمینت کمتر از لمینت سرامیکی است.
آیا لمینت به دندان طبیعی آسیب میزند؟
در پاسخ به این سوال که آیا لمینت دندان به دندانهای طبیعی آسیب وارد میکنند باید بگویم خیر. پزشک متخصص قبل از انجام لمینت بر روی دندان ابتدا یک عکس کلی از فک و دهان شما گرفته تا از سالم بودن و مناسب بودن برای نصب لمینت اطمینان حاصل کند. شاید پزشک شما تشخیص دهد که لمینت روش مناسبی برای شما نخواهد بود و از روشهای دیگر ترمیم و زیباسازی دندان (ارتودنسی، ونیر کامپوزیت، باندینگ) به شما پیشنهاد دهد. بنابراین اگر پزشک شما متخصص زیبایی و ترمیم باشد و دارای تجربه کافی باشد دندانهای طبیعی شما آسیبی نخواهند دید.
موارد کاربرد لمینت دندان
از کاربردهای لمینت به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- دندانهای تیره و لک دار شده
- درمان کانال ریشه دندان
- دندانهای شکسته شده
- بهم ریختگی های متوسط تا خفیف دندانی
- بستن فواصل دندانی
- ناهنجارهای دندانی مادرزادی
- افزایش ارتفاع طول تاجها
- دندان های متمایل به سمت زبان
- مزیتهای روکش های لمینتی
- زیبایی چشمگیر و طبیعی بودن لمینت دندان
- عدم رنگ پذیری و مقاومت به تغییر رنگ
- بدون نیاز به بی حسی
- مدت زمان کوتاه درمان
معایب لمینت دندان
- در صورت شکستگی و یا پریدگی باید کل لمینت در دندان تعویض شود.
- اگر کمی تراش دندان بیش از حد باشد و به عاج دندان برسد، لمینت ممکن است زودتر بیفتد.
- بعد از قرار دادن لمینت بر روی دندان رنگ و شکل آن قابل تغییر نیست.
- کاربردی برای دندانها با پوسیدگی وسیع و پرکردهگیهای قدیمی ندارد.
- هزینه نسبتا گرانی دارد.
قیمت لمینت دندان چقدر است و چگونه محاسبه میشود؟
این سوال بدون شک پرتکرارترین سوالی است که مراجعان از ما میپرسند. برای همین ما سعی میکنیم هم محدوده قیمت لمینت دندان را در این مقاله به شما ارائه دهیم، بلکه عوامل تاثیر گذار روی این قیمت را نیز برایتان توضیح دهیم. ابتدا اجازه دهید که محدوده هزینه لمینت دندان را عنوان کنیم. محدوده قیمت لمینت بین 1,400,000 تا 1,600,000 تومان است. یعنی به طور میانگین 1.5 میلیون تومان برای هر یک عدد دندان. با این حساب احتمالا میدانید که روش محاسبه در مجموع به چه صورتی است. شما قیمت ذکر شده را ضربدر تعداد دندان های لمینت شده کنید. برای مثال اگر میخواهید 8 دندان خود را لمینت کنید باید چیزی حدود 8.4 میلیون تومان پرداخت کنید.
هزینه لمینت دندان به چه چیزی بستگی دارد؟
به طور کلی عوامل مختلفی هستند که روی هزینه نهایی ونیرها لمینتی تاثیر میگذارند. ما در این مقاله تنها مهمترین عوامل را بررسی خواهیم کرد. بر همین اساس مهمترین عوامل عبارتند تاثیرگذار از:
نوع مواد اولیه بکار رفته در ساخت روکش ها: این روکش ها را از چند نوع سرامیک مختلف میسازند که هر کدام قیمت خود را دارند.
شخص متخصص دندانپزشکی زیبایی: تخصص و تجربه دندانپزشکی که برای شما لمینت ها را نصب میکند میتواند روی قیمت لمینت دندان تاثیر بسیار زیادی داشته باشد.
محل انجام لمینت گذاری دندان: موقعیت جغرافیایی یا جایی که کار روکش لمنیتی خود را انجام میدهید نیز روی هزینه ها تاثیر خواهد گذاشت.
تعداد دندان هایی که میخواهید لمینت کنید: هرچه تعداد بالا باشد هزینه ها بیشتر میشود.
روش ساخت و آماده کردن لمینت ها: این روکش ها یا به صورت تخصصی در کلینیک دندانپزشکی با کمک تجهیزات خاص ساخته میشوند یا در لابراتوار توسط توسط متخصصین ساخت روکش دندان انجام میشود.
و در نهایت آزمایشگاه یا لابراتوار انتخابی جهت ساخت روکش ها: برخی از لابراتوراها برای ساخت روکش ها و انواع ونیر هزینه های زیادی درخواست میکنند.
مختصری درباره شکستن لمینت
ونیرهای لمینتی روکش های نازکی هستند که نیازمند مراقبت بالایی هستند. نازک بودن آن ها لزوما به معنی این نیست که ممکن است شکسته شوند و یا مستعد شکسته شدن باشند. با این حال ممکن است در برخی موارد شاهد شکستن لمینت دندان باشیم. برخی از مراجعانی که روکش نصب کرده اند دلیل این اتفاق را از ما میپرسند و ما هم دلایل این اتفاق را در ادامه توضیح داده ایم.
شایعترین علل شکستن لمینت دندان یا افتادن آن ها
به نظر میرسد که عوامل زیر نقش زیادی در شکستن لمینت ها دارند:
قدیمی بودن آن ها: همه ونیر های دندان طول عمر خاصی دارند. هرچند که برخی از آن ها میتوانند تا 20 سال نیز عمر کنند اما برخی دیگر ممکن است تا 10 سال دوام بیاورند. طولانی شدن عمر آن ها میتواند از علل شکستن لمینت ها باشد.
عدم اتصال صحیح یا استفاده از سمنت های بی کیفیت: اگر دندانپزشک با چسب و سمنت های باکیفیت لمینت ها را متصل نکند احتمال افتادن آن ها و شکسته شدنشان بالا است.
پوسیدگی دندان: عدم مراقبت از دندان ها و تشکیل پلاک دندانی میتواند باعث پوسیدگی دندان و خالی شدن و در نهایت شکستن لمینت شود.
عدم مراقبت صحیح از دندان ها و روکش ها نیز میتواند از دیگر علل افتادن لمینت باشد
لمینت دندان به چه افرادی پیشنهاد نمیشود؟
افرادی که علاقه به لمینت کردن دندانهای خود دارند نباید تا زمانی که مشکلی برای دندانهایشان پیش بیاید، لمینت کنند چرا که اگر این روش به درستی انجام نشود عصب دندانها از بین رفته و دندانها حساستر میشوند. افرادی که عادت به دندان قروچه دارند و در رژیم غذایی روزانه خود از مواد اسیدی زیاد استفاده میکنند. افرادی که بهداشت دهان و دندان را به خوبی رعایت نمیکنند چرا که لمینت دندان نیاز به مراقبت و استفاده منظم از مسواک و نخ دندان دارد. همچنین افرادی که سایش مینای دندان آنها زیاد است و بافت مینای دندان آنها کافی نیست. افرادی که لثههای ضعیف و ناسالمی داشته و دارای بیماریهای لثه هستند. افرادی که دارای بیماریهای مفصلی هستند. این افراد کاندیدای مناسبی برای استفاده از لمینت نیستند.
پروسه جاگذاری لمینتها
پروسه جاگذاری لمینت دندان شامل چند مرحله است.
در جلسه اول دندانپزشک آماده سازیهای لازم را بر روی دندان برای نصب لمینت انجام میدهد. در این مرحله دندان پزشک حدود نیم میلیمتر به اندازه ضخامت لمینت روی سطح دندان را تراش میدهد. این تراش بسیار جزئی بوده و آسیبی به ساختار دندان و مینای آن نمیزند.
در مرحله بعد قالبگیری از دندانها صورت میگیرد و این قالب به لابراتوار فرستاده شده تا ساخت لمینت دندان انجام گیرد. ادامه کار به جلسه بعدی موکول میشود. در این فاصله زمانی که معمولا یک تا دو هفته است قالبها به لابراتوار دندانپزشکى فرستاده میشوند, در لابراتوار لمینیتها به شکل پوستههاى نازک سرامیکى ساخته شده, تا لمینیتهاى سرامیکى با شفافیت و براقى و نهایت زیبایى و تشابه با بافت میناى دندانى تهیه شوند.
پس از ساخت لمینت، دندانپزشک به طور موقت لمینت را بر روی دندان فرد قرار داده تا رنگ و اندازه آن مورد بررسی قرار بگیرد. پس از انجام این بررسیها دندانپزشک لمینت را به طور دقیق و درست روی دندان قرار داده و چسب میکند. سپس از تابش پرتوهای نوری برای چسبیدن روکش بر روی سطح دندان استفاده میکند و این پرتوها سبب میشود تا چسبیدن دندانها با سرعت بالاتری صورت بگیرد.
نگهداری و مراقبت از لمینت دندان
- استفاده از نخ دندان و مسواک به طور مرتب
- استفاده از خمیردندانهای حاوی فلوراید
- مصرف صحیح برخی مواد غذایی و کاهش مصرف نوشیدنیهای مضر
- مراجعه به دندانپزشک هر چند وقت یکبار برای رسیدگیهای لازم بر روی لمینت
- استفاده از محافظ دندانی برای افرادی که عادت به دندان قروچه یا سایش دندانهای خود دارند
طول عمر لمینت دندان چقدر است؟
شاید بهترین مزیت لمینت دندان این است که آنها بسیار بادوام هستند. لمینت دندان طوری ساخته شده است که روی هر دندان طبیعی قرار میگیرد و میتوانند برای یک دهه یا بیشتر دوام بیاورند. با این وجود ، حتی ظریف ترین لمینت دندان ساخته شده نیاز به تعویض دارند و طول عمر لمینت دندان دائمی نیست. معمولا ماندگاری لمینت حدودا بین 5 تا 10 سال است. اما همانطور که گفته شد طول عمر لمینت سرامیکی بیشتر از لمینت کامپوزیتی است. پس از گذشت این مدت زمان لمینت نیاز به ترمیم یا تعویض دارد.
آخرین دیدگاهها