جهت آشنایی با ارتودنسی بزرگسالان با ما همراه باشید.
برای رسیدن به چهره ای زیبا و داشتن لبخندی زیبا هیچ گاه دیر نیست. همه افراد در هر سنی می توانند از ارتودنسی دندان بهره ببرند. این باور که ارتودنسی تنها برای کودکان و نوجوانان است و افراد دیگر نمی توانند از این درمان استفاده کنند، باوری کاملا اشتباه است.
اگر دندان ها، استخوان فک و لثه از سلامت لازم برخوردار باشند، می توان در هر سنی درمان را انجام داد. اگر در این افراد مشکلات مربوط به دندان یا لثه وجود داشته باشد فرایند ارتودنسی در آنها پیچیده تر است. در اینجا برای رسیدن به یک نتیجه بهتر، مراجعه به متخصص باتجربه، لازم و ضروری است.
امروزه افراد بزرگسال زیادی مبادرت به انجام ارتودنسی می کنند. ارتودنسی در این افراد بسیار حائز اهمیت است. سرمایه گذاری در سلامت دهان و دندان و اصلاح ناهنجاری های مربوط به آن می تواند منافع بیشماری را برای فرد در زندگی شخصی و کاری به ارمغان آورد.
تقریباً بیش از نیمی از بزرگسالان به مشکلات فک و دندان مبتلا هستند. مشکلاتی همچون ازدحام دندان ها و انحراف آنها.
بررسی ها نشان داده اند ارتودنسی در بزرگسالان موجب ارتقاء وضعیت اجتماعی و اعتماد به نفس می شود. همچنین مرتب کردن دندان ها، کار جویدن غذا را آسان تر می کند. اگر ناهنجاری دهان ودندان رفع نشود، مشکلات باعث بروز پوسیدگی ، دندان درد و ابتلا به بیماری لثه می شود.
همانطور که گفته شد در هر سنی می توان دندان های زیبا، سالم و منظم داشت. هرگز برای انجام ارتودنسی دیر نیست؛ اما چون سن بلوغ پشت سر گذاشته شده است و فک ها کاملا رشد کرده اند، بنابراین با وسایل ارتودنسی به تنهایی نمی توان ساختار فک را تغییر داد. از این رو در پاره ای از موارد برای درمان ناهنجاری فک یک فرد بزرگسال، علاوه بر ارتودنسی لازم است که از جراحی نیز استفاده شود.
مثلا هنگامی که فک بالا و پائین در وضعیت طبیعی نبوده و از حد نرمال عقب تر یا جلوتر است، نه تنها لازم است از ارتودنسی استفاده شود بلکه همچنین جراحی فک نیز برای برگرداندن فک به محل اصلی ضروری است. گاهی اوقات در ارتودنسی بزرگسالان لازم است چند تخصص بکار گرفته شود.
ارتودنسی در بزرگسالان بسیار پیچیده تر از کودکان می باشد. هرگز نمی توان از روش های ارتودنسی کودکان برای بزرگسالان نیز استفاده نمود. تنها می توان دندان ها را هم تراز کرد. از طرف دیگر، بیماری های لثه در بزرگسالان بیش از کودکان است. از این رو پیش از شروع درمان، باید بیماری و عفونت لثه درمان شود. چون سلامت لثه نقش کلیدی در موفقیت درمان ارتودنسی دارد و عامل بسیار مهمی در ارتودنسی بزرگسالان است.
وقتی بیمار در حال انجام ارتودنسی و استفاده از وسایل آن است، نیروهای ضعیفی به دندان ها وارد می شود تا بتوانند از طریق استخوان فک به محل دلخواه حرکت کنند. اگر بافت لثه از سلامت کافی برخوردار نباشد، بیماری لثه موجب ضعیف کردن استخوان فک و از دست رفتن استخوان می شود. این موضوع در دراز مدت می تواند دندان ها را با خطر مواجه کند.
بنابراین قبل از آغاز ارتودنسی بزرگسالان، باید هر نوع بیماری لثه درمان شود. برای انیکه لثه حفظ شود در حین انجام ارتودنسی باید مراقبت های حرفه ای صورت گرفته و بطور مرتب بهداشت دهان و دندان را رعایت نمود.
چون فک و دندان کودکان در حال رشد است، روند ارتودنسی آنها بسیار سهل و آسان است. اما در بزرگسالان فک بطور کامل توسعه یافته و نمی توان فک ها را جابجا کرد و ایجاد تغییر در فک یک بزرگسال قابل مقایسه با یک کودک نیست. قطعاً طول مدت ارتودنسی در بزرگسالان نسبت به کودکان بیشتر است.
از آن جا که افراد بزرگسال دوست ندارند براکت ها و سیم ها روی دندان هایشان نصب شود، به همین منظور براکت های سرامیکی و ارتودنسی را می پسندند. به همین جهت وسایل ارتودنسی استفاده شده در آنها متفاوت از کودکان است.
در حال حاضر پیشرفت های زیادی در ارتودنسی بزرگسالان ایجاد شده و تکنیک های جدیدی پدید آمده است که بسیار جالب موجب نامرئی ساختن آن ها گردیده است. روش های جدید هم آسانتر بوده و هم توانسته است رضایت خاطر بیماران را فراهم آورد.
بعلاوه ارتودنسی در بزرگسالان موجب هیچ محدودیتی نمی شود. در حقیقت اگر فرد دندان های سالمی داشته باشد، در هر سنی می تواند نسبت به انجام آن اقدام کند. از این رو همیشه و در هر سنی برای درمان ارتودنسی وقت هست.
فاصله زیاد میان دندنان ها نیز عاملی برای پوسیدگی آن ها و بروز بیماری لثه است. کج بودن دندان ها نیز باعث فشار بر روی فک ها و درد غیرعادی در فک ها می شود. به همین دلیل بزرگسالانی که دچار این ناهنجاری ها هستند باید برای برطرف کردن آنها اقدام کنند.
اگر ارتودنسی برای این افراد انجام نشود با گذشت زمان عوارض خطرناکی برای فرد رخ داده و نهایتا فرد مجبور می شود برای درمان آنها، بیشتر هزینه کند.
از آنجا که لثه بزرگسالان در معرض تحلیل رفتن قرار دارد حتی امکان تحلیل استخوان نیز وجود دارد، با مرتب کردن دندان ها می توان بیماری های مربوط به لثه را کاهش داد.
بیشتر بخوانید : دندانپزشکی بارداری
درمان ارتودنسی در بزرگسالان را می توان به طرق مختلف انجام داد که عبارتند از:
– ارتودنسی فلزی در این نوع ارتودنسی براکت های فلزی به سطح جلوی دندان ها وصل شده و سیمی از بین آنها عبور کرده و دندان ها را حرکت می دهد.
– ارتودنسی پشت دندان، دندان های نامرتب را تدریجا حرکت می دهد و ناهنجاری را رفع می کند. این بریس به پشت دندان ها وصل می شود.
– ارتودنسی سرامیکی ارتودنسی ثابت است و از براکت های سرامیکی استفاده می شود و خبری از براکت های فلزی نیست. این براکت ها شفاف و همرنگ دندان بوده و برای بسیاری از افراد که تمایل ندارند دیگران متوجه آنها شوند مناسب است.
– ارتودنسی نامرئی که در این ارتودنسی از پلاک های متحرک استفاده می شود که روی دندان ها محکم شده و هر دو هفته یکبار با پلاک های جدید تعویض می شوند تا روند درمان تکمیل شده و دندان ها مرتب شوند.
– ونیر لایه های همرنگ دندان و نازک که روی دندان چسبانده می شود. لب پر بودن، لکه شدن و کوچکی دندان ها را اصلاح می کند. با ونیر می توان مانع از کشیدن دندان ها شد. اما هزینه آن بالاست.
– ریتینر که پلاک های نگهدارنده ای هستند که پس از ارتودنسی استفاده از ضروری بوده و با استفاده از آن می توان مانع از حرکت دندان ها به سمت وضعیت اولیه شد. ریتینر دندانها را محکم در وضعیت جدید نگه می دارد.
آگاهی نسبت به هزینه روش های مختلف ارتودنسی، انتخاب روش ها را آسان می کند. هزینه ارتودنسی وابسته به شدت ناهنجاری است. اینکه ارتودنسی برای یک فک و یا هر دو فک بالا و پایین انجام شود هزینه متفاوتی در بر دارد.
همچنین هزینه ارتودنسی به نوع درمان نیز بستگی دارد. از اینرو بیمار با توجه به وضع اقتصادی و شرایط اجتماعی خود تصمیم می گیرد که برای رفع مشکلات و ناهنجاری ها از کدام روش استفاده کند.
منبع : دندانپزشکی جنت آباد