خوشبختانه امروزه ساخت روکش دندان دائمی هر فردی طی چند ساعت تا 2 هفته ساخته می شود. در صورتی که ساخت روکش دندان نیاز به زمان داشته باشد شما می توانید از روکش دندان موقت استفاده کنید؛ در این صورت نیازی نیست نگران جای خالی دندان های خود باشید! در این نوشتار از مجله اورتو اینفو با ما همراه باشید تا به طور مفصل راجع به اینکه روکش دندان موقت چیست و چه زمانی از آن استفاده می شود صحبت کنیم.
روکش دندان موقت به نوعی پروتز دندانی گفته می شود که اصولا تا زمان آماده شدن روکش دندان دائمی بر روی دندان های تراش خورده قرار می گیرد.
از روکش دندان موقت تا زمان آماده شدن روکش های دائمی برای اهداف زیر استفاده می شود:
انواع روکش غیر دائمی دندان عبارتند از:
این نوع روکش های موقت توسط دندانپزشک و به صورت اختصاصی برای بیمار مدنظر ساخته می شود. جنس این نوع روکش های موقت از نوعی پلیمر به اسم آکریل است. ماده ای که روکش های دست ساز ساخته می شوند اصولا از پودر و مایعی است که با مخلوط کردن این دو با یکدیگر، می توان شکل و اندازه دندان های بیمار را شکل داد.
همان طور از نام این نوع روکش دندان غیر دائمی مشخص است این نوع روکش ها از قبل ساخته شده اند و در سایزهای مختلف در اختیار دندانپزشکان قرار می گیرد و در صورتی که برای جای خالی دندان های بیماران متناسب باشد از آنها استفاده می شود. از این نوع روکش ها تنها زمانی می توان استفاده کرد که یکی از دندان های بیمار تراش داده شوند.
👈بیشتر بخوانید: انواع تخصص های دندانپزشکی را بشناسید.
تاج های دندان موقت و دائمی تفاوت های بسیار زیادی دارند که از جمله بارزترین آنها عبارتند از:
تاج دندان موقت اصولا با سمنت یا چسب موقت چسبیده می شود که تنها چند هفته ماندگاری دارد اما روکش های دائمی با چسب های مستحکم چسبیده می شوند و سال های سال ماندگاری دارند.
همان طور که گفتیم ماندگاری روکش دندان غیر دائمی تنها چند هفته است اما روکش های دائمی تا ده ها سال ماندگاری دارند.
روکش های موقت از جنس اکریلیک، فلز و یا کامپوزیت هستند اما روکش های دائمی از متریال های با کیفیت تری همچون چینی، سرامیک، فلز، استیل ضد زنگ و … ساخته می شوند.
روکش های موقت اصولا در مطب دندانپزشکی ساخته می شوند و یا اینکه به صورت آماده هستند که از نظر کیفیت و ساختار ضعیف هستند. اما روکش های دائمی دندان در لابراتوار و توسط تجهیزات تخصصی ساخته می شوند که طبیعتا از کیفیت بسیار بالاتری برخوردار هستند.
اصولا دندانپزشکان سعی می کنند که روکش های دندان غیر دائمی را کاملا شبیه به دندان های طبیعی بسازند به خصوص اگر این تاج ها قرار باشد که به دندان های جلویی نصب شوند.
جنس تاج های های موقت اصولا از کامپوزیت، استیل ضد زنگ یا اکریلیک هستند که روکش های غیر دائمی ساخته شده از کامپوزیت شباهت بیشتری به دندان های طبیعی ما دارند. اما روکش دندان غیر دائمی اکریلیک کاملا شبیه به دندان های طبیعی نیستند و ممکن است کمی تیره تر یا روشن تر از دندان های طبیعی باشد. روکش های استیل هم که ظاهری فلزی دارند و کاملا نمایان هستند.
👈بیشتر بخوانید: هزینه های روکش دندان چقدر است؟
طول عمر روکش دندان غیر دائمی چندان زیاد نیست و اصولا بین 1 الی 3 هفته دوام دارند. در واقع این همان مدت زمانی است که طول می کشد تا روکش دائمی آماده شود. در صورتی که بیش از 3 هفته از تاج دندان غیر دائمی استفاده شود به دلیل کاهش کیفیت چسب و نازک بودن روکش ها احتمال شکستگی یا شل شدن تاج وجود دارد.